‘God heeft alles gedaan, de Heer Jezus stierf aan het kruis voor jouw zonden, stond op uit dood; aan jou de vraag: ‘wat doe JIJ ermee?’….wijs je dit aanbod af, dan zal God jou voor eeuwig afwijzen. Neem je dit aan, dan ben je voor tijd en eeuwigheid gered’.
U bent vast wel, net als ik, in evangelisatie samenkomsten geweest, al dan niet met een tentdoek (wel toepasselijk, Paulus was tentenmaker) boven je hoofd. Daar klinken dit soort woorden als hierboven te lezen. Het zinnetje ‘dan zal God jou voor eeuwig afwijzen’ klinkt vermoedelijk niet (meer) hardop in dit soort bijeenkomsten. Het komt zo hard over.
En dat is het ook. Keihard. Meedogenloos zelfs.
Uiteindelijk ligt het aan de mens, of hij gered wordt of niet, in de gedachten van heel veel mensen, die het evangelie willen brengen aan ongelovigen. Zij zullen dat weliswaar pro-beren te ontkennen, maar kunnen daar niet onderuit. De mens moet kiezen. Dat is alles-beslissend.
Als we Paulus erop naslaan, vinden we opmerkelijke uitspraken. In zijn eerste brief aan Timotheüs schrijft Hij: ‘Dit is een betrouwbaar woord, en alle aanneming waard, dat Christus Jezus in de wereld kwam om zondaren te redden’. (1 Timotheüs 1:13) Verderop in deze brief schrijft hij: ‘God wil, dat alle mensen gered worden en tot erkentenis van de waarheid komen’ (1 Timotheüs 2:4). Nog verder: ‘God is de redder van alle mensen, in het bijzonder van de gelovigen’ (1 Timotheüs 4:10).
Deze woorden laten er geen misverstand over bestaan, dat God zelf en Christus Jezus de mens redden. En dat is maar goed ook. En wel zo zeker.
Stel je eens voor, dat het van de mens af zou hangen. Wanneer heeft iemand Hem dan echt aangenomen? Hoeveel geloof wordt gevraagd?
Gelukkig is er één God, die liefde is en uit Hem is alles voortgekomen. Omdat alles uit Hem is gekomen, moet ook alles weer tot Hem terugkeren! Ook al die mensen, die in de poel des vuurs (de tweede dood) geworpen worden volgens Openbaring 20:10-15? Ja! Want Gods liefde is sterker dan de dood, en het staat in 1 Corinthiërs 15:20-28.