Johan Huibers weet het zeker. Hij stond afgelopen zaterdag paginagroot in de christelijke krant. Hij bouwt nu een ark, in Dordrecht, aan de Merwede, een replica van de Ark van Noach op ware grootte. Bijbelse afmetingen. Het lijkt op de foto’s een impo-sant bouwwerk; wel een duur karwei; in totaal beloopt de begroting 6 miljoen euro. Dat is niet niks. Dus het is een gedreven man, twee keer in redelijk korte tijd een ark nabouwen.
Hij zegt zelf desgevraagd dat hij mensen tot nadenken wilden stemmen. Hij wil –zo zei hij het niet letterlijk- net als Noach een prediker van de gerechtigheid zijn. Hij gaat met de ark rondvaren, internationaal. Hij komt natuurlijk door dit hele project met mensen in gesprek en confronteert hen dan met de Bijbelse boodschap. Ik citeer nu even letterlijk: ‘Huibers draait er niet omheen – zijn boodschap is radicaal. “Ik wil mensen vertellen dat er een God is. Dat ze een keuze moeten maken. En dat als ze geen keuze maken, in de hel komen. Zo zwart-wit is het. Als mensen dat niet wordt verteld, weten ze dat ook niet.”
Helder en duidelijk. Zwart en wit. Terecht zegt hij, dat zijn ‘evangelie’ zwart-wit is. In die volgorde. Zwart is belangrijker dan wit. Hij wil de mensen vertellen, dat er een God is. Akkoord. Het is dan wel een trieste boodschap, eigenlijk. Want het ligt volgens Huibers helemaal aan de mens. Als die geen keuze voor God maakt, is God kennelijk niet bij machte te redden van de ondergang. Naar de hel ermee. Dat is je straf. Evangelie is dit niet. Bijbels evenmin. Je leest in de Schrift wel over geloof. Over mensen die het evangelie horen en geloven. Meer nog: je leest bij Paulus over het geloof van Jezus Christus. Dat is doorslaggevend geweest. Tot redding van allen. Ben benieuwd hoe Huibers reageert op de wérkelijke Bijbels boodschap….namelijk dat God wil dat alle mensen gered worden en tot erkenning van de waarheid komen. En wat God wil, gebeurt ook! Wat zou nu sterker kun-nen zijn: Gods wil of die van de mens? Gods keuze (en dat is dat alle mensen gered worden) of die van de mens? En als een mens niet kiest? Dan heeft God allang gekozen, om ook die mens te redden!