‘Ja, allemaal tot je dienst, en je kunt Johan Huibers makkelijk wegzetten, maar wat er staat er in de Bijbel? Wat zei de Heer Jezus zelf? Wat doe jij dan met Johannes 3:16? Dat is toch klare en heldere taal? Gewoon twee wegen?’
‘Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe’.
‘En als er staat ‘eeuwig leven hebbe’, dan is dat ‘verloren ga’ ook eeuwig….toch?’
Mooie tekst, zegt veel over wie God is, namelijk liefde, actieve liefde: liefhebben. Maar omdat je je vraag toespitst op de eeuwigheid van het verloren gaan, wil ik daar eerst iets van zeggen. Allereerst puur in het Nederlands: ‘eeuwig’ betekent ‘behorend tot de eeuw’.
Beetje flauw misschien, maar wel goed om te beseffen. Het is de vertaling van het Griekse woord ‘aioonion’, dat is afgeleid van het woord ‘aioon’. Dit woord heeft te maken met een zekere tijd. Je moet altijd in het tekstverband kijken, over welke tijd het precies gaat. Hier was de Heer in gesprek met Nicodemus, de leraar van Israël. In dat verband staat Johannes 3:16. Het gaat voor Israël dan om leven in de komende eeuw (aioon), wat we zien als de 1000 jaren uit Openbaring 20:1-7, daar lees je zes keer over duizend jaren. Dus het geloof in de Messias betekent ‘eeuwig’ (aioonisch) leven; leven in de komende tijd van de Messias! Dat woord ‘aioon’ wordt in het meervoud ook gebruikt. En als ‘aioon’ in het enkelvoud al ‘eindeloze tijd, zonder begin of einde’ betekent, hoe kunnen er dan meer-dere ‘eeuwigheden’ zijn? 1 eeuwigheid is toch al voldoende?
‘Dus, het verloren gaan is dan ook voor die tijd van de 1000 jaren?’ Ja! Precies! En…er zit nog meer aan vast! Want Gods plan is met die 1000 jaren nog niet voorbij. Want ja, de hele Bijbel is één groot evangelie, het zegt ons wie God is!