‘Ja allemaal mooi, maar er zijn toch wel teksten in de bijbel, die zeggen dat er een eeuwige hel is?’ Ja, waar dan? ‘ Nou, bijvoorbeeld in Marcus 9:43-48. Daar wordt drie keer over de hel gesproken, twee keer ‘in de hel geworpen’ en een keer ‘ter helle varen’ (NBG-’51). Bovendien staat er bij: ‘waar….het vuur niet wordt uitgeblust’. Nou dat staat er toch!’
Jawel, maar hier loop je tegen de vertaling aan. Voor het woord ‘hel’ staat hier het woord ‘gehenna’. Dit verwijst naar het dal Hinnom bij Jeruzalem, dat vandaag de dag een soort park is, waar je kunt wandelen of op een bankje in de zon zitten. In de toekomst –waar de Heer over spreekt- zal het de plaats zijn, waar mensen, die in opstand kwamen tegen de Messias gedood zullen worden. Dan gaat het om Jesaja 66:24. Daar spreekt Jesaja over de situatie zoals die in Israël zal zijn in de 1000 jaren. De Heer Jezus regeert als de ideale herder over Zijn volk en daardoor over de andere volkeren. Hij zal de Shalom bewaren en bewaken. Dit houdt onder andere in, dat zij, die in opstand komen tegen de Messias, gedood zullen worden en in deze vuilverbrandingsplaats geworpen worden tot een inderdaad afschrikwekkend voorbeeld voor de andere mensen. Gezien het tekstverband gaat het in Jesaja 66:24 om de situatie in het Messiaanse rijk. Volgens Openbaring 20 zal die 1000 jaren voortduren. Daarna wordt komt er een ingrijpende verandering en zullen deze hemelen en aarde vergaan door vuur en daaruit zullen een nieuwe aarde en nieuwe hemelen voortkomen, God schept een nieuwe schepping! Zo zal zeker het vuur daar in het dal Hinnom niet uitgeblust worden…..maximaal 1000 jaar! Dan stopt het!
Let ook op, dat er niets staat over pijn lijden of wat dan ook! De mensen zullen sterven, het gaat om lijken, zegt Jesaja. In de dood weten de mensen van niets. Dat zegt Prediker 9:5,10! Ook dat is een stuk barmhartigheid van God. Hij stelt een beperking aan het lijden.
Hiermee zien we dat de Schrift zichzelf weer verklaart. Mooi he.