Zaterdag is het 31 oktober en dat is voor veel reformatorische mensen en belangrijke dag. Luther met zijn 95 stellingen. Waar het om ging in de reformatie, waren drie kernachtige Latijnse uitdrukkingen: Sola Fide – alleen geloof. Sola Scriptura – alleen de Schrift. Sola Gratia – alleen genade. Je kunt zeggen, dat dat drie prachtige, paulinische lijnen zijn.
Ze weerspiegelen het evangelie, zoals dat in de brieven van de apostel van de natiën naar voren komt. De reformatie (hervorming) had te maken met kritisch kijken naar de Rooms-Katholieke kerk.
In theorie zal de pastoor of de priester zeggen, dat de RK-kerk deze drie dingen ook belijdt. Maar in de praktijk ligt dat bepaald anders. Dan is het genade + sacramenten (doop, vormsel, avondmaal en zo voorts). Geloof + werken (nadruk op goede dingen doen). Schrift + belijdenis (Paus spreekt ‘ex cathedra’; zijn uitspraken bindend voor de kerkleden).
Als je de reformatorische kerken van dichtbij bekijkt, dan kom je in iets andere vorm dezelfde dingen tegen. Ook daar zal de ouderling, dominee of kerkenraad zeggen, dat zij de drie thema’s van de reformatie van harte onderschrijven, maar in de praktijk ligt dat bepaald anders. Dan is het genade + uitverkiezing (je moet het zelf mogelijk maken door veel naar de kerk te gaan, belijdenis te doen, etcetera). Geloof + werken (het houden van de 10 geboden uit dankbaarheid). Schrift + belijdenis (3 formulieren van enigheid).
Zowel de RK-kerk als de reformatorische kerken kunnen het licht van Palus’ brief aan de Romeinen niet doorstaan. De grondbeginselen van Paulus’ evangelie draaien om deze dingen. Geloof! Genade! De Schriften! In het evangelie wordt de gerechtigheid van God geopenbaard. In dat heldere licht wordt ook de ongerechtigheid van de mens (Romeinen 3:9-20) duidelijk. In het evangelie draait het om God en Zijn zoon (Romeinen 1:1-4). Dát evangelie laat er geen misverstand over bestaan: God waarachtig en ieder mens leugenachtig. God ontfermt zich over die mens. In dat goede nieuws komt de overstromende genade van God, en die blijkt groter dan alle zonde(n) van de mens (Romeinen 5:20,21). Dat betekent, dat God alle mensen rechtvaardigt ten leven! Heerlijk he!