De tegenwerker wil de gelovigen uit elkaar spelen, verwarring zaaien (duivel = diabolos = door elkaar werper!) en zo het bewaren van de eenheid van de geest verstoren. De successen die hij behaalde zijn ongekend.
Op minuscule punten zijn groepen gelovigen gesplitst. Nederland excelleert in splijtingen, schisma’s en splitsingen. Gereformeerd kent vele stromingen, pinksteren niet minder, baptisten kennen er ook een paar, en zo voorts.
En toch is er de eenheid van de geest. Alle gelovigen zijn één.

‘Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, één lichaam vormen, zo ook Christus; want in één geest zijn wij allen tot (nb) één lichaam gedoopt, hetzij Joden, hetzij Grieken, hetzij slaven, hetzij vrijen, en allen zijn wij met één geest gedrenkt.’ (1 Corinthiërs 12:12,13)

Dit heeft absoluut niets te maken met plaatselijke groepen gelovigen. Hier staat, dat alle leden (wereldwijd, vanaf de roeping van Paulus tot nu toe) samen één lichaam vormen. Dát is het lichaam van Christus. Steeds wanneer gelovigen samenkomen, al is het in kleine kring, is dat een uitdrukking van het lichaam van Christus. Zij denken over alle onderwerpen verschillend, en toch zijn zij een eenheid en weten zij zich één met alle gelovigen. Rondom het Woord vinden de gelovigen elkaar, hoewel zij enorm van opvattingen kunnen verschillen. Kenmerk: die ene geest waarin allen gedoopt zijn op het moment dat zij tot geloof kwamen. Dát is de wijze waarop iemand lid wordt; alle vormen van lidmaatschap op papier zijn een ontkenning van de eenheid van de geest.
Al die gelovigen kennen één hoofd: Christus Jezus, die voor hen zorgt, hen voedt en koestert; het gaat om leden van Zijn eigen lichaam!
Binnen dat lichaam geeft God evangelisten, herders en leraars om de gelovigen op te bouwen door hun dienstwerk en toe te rusten in het geloof, tot dienstwerk.
Zij dienen de gelovigen en de gelovigen hebben ieder individueel geloof, naar de mate die God geeft.
Laten wij de eenheid van de geest bewaren met de band van de vrede!