Allereerst wens ik u een goed en zoet en gezegend 2010!
Wij kijken uit naar de komst van onze Heer, Christus Jezus. Zal dit jaar hét jaar zijn?
De wens van mij voor u is, dat u dit jaar weer dieper gaat verstaan wat de genade van God werkelijk betekent. Het is niet iets wat je kunt vermengen met je eigen werken, anders is genade geen genade meer, schrijft Paulus in Romeinen 11:6.
Je kunt erg actief zijn, je in allerlei vormen van (christelijk) werk storten, maar daarmee verdien je geen genade bij God. Genade is iets, dat je per definitie niet kunt verdienen. Je ontvangt het om niet, gratis, cadeau, voor niets. Het is Gods geschenk.
Paulus schrijft verdrietig in 2 Timotheüs 1:15, dat allen in Asia zich van hem afgekeerd hadden. In feite staat er, dat zij van Paulus afgekeerd werden. Er was een invloed van buitenaf gekomen, waardoor zij misleid werden en Paulus verlieten.
De judaïsten waren in Paulus’ dagen (en nog steeds!!) bijzonder actief en Paulus moest daarom zijn indringende brief aan de Galaten schrijven. Wettisch denken had vat op de gelovigen in Asia (o.a. Efeze, Kolosse) gekregen en zij werden daardoor weggevoerd van de pure genade die Paulus verkondigde naar een mengsel van eigen werken en genade. Deze vermenging is de doodssteek voor genade. Zoals hij aan de Romeinen (4:5) schreef: ‘Hem echter, die niet werkt, maar maar Hem gelooft, die de goddeloze rechtvaardigt, wordt zijn geloof gerekend tot gerechtigheid’.
Dit principe van geloof blijft je hele leven als gelovige –ook in 2010- staan.
Ook als je veel in het werk van de Heer doet, dan is en blijft het Zijn kracht en dus Zijn genade dat je dat allemaal kunt doen.
Genade van a tot z!