‘God heeft alles in Zijn hand!’ Wat zeg je?
‘Nou, dat God alles in Zijn hand heeft’. Ja. Veel mensen hebben daar moeite mee. Veel mensen
twijfelen eraan, omdat zij anders kijken. Anders kijken wil zeggen, dat men kijkt naar veel dingen, die mis gaan in de wereld, alle ellende, honger, noem maar op. Als we het andere uiterste opzoeken, dan moeten wij tot de conclusie komen, dat alles door toeval gebeurt. Voor een gelovige is de enige bron, om hierin tot helderheid te komen, de Schrift zelf. Daarin staan toch opmerkelijke dingen.
‘
Denkt aan hetgeen vroeger, vanouds, gebeurde; Ik immers ben God, en er is geen ander, God, en niemand is Mij gelijk; Ik, die van den beginne de afloop verkondig en vanouds wat nog niet geschied is; die zeg: Mijn raadsbesluit zal volbracht worden en Ik zal al mijn welbehagen doen’ Jesaja 46:9,10
In het tekstverband ken je zeggen, gaat dit over de ondergang van Babel en de redding van Isarël. De Heer wijst hier ook op het verleden, en brengt daarmee de geschiedenis van het volk in herinnering. Ook in het verleden bleek, dat de Heer zei wat Hij ging doen en Hij deed dat ook!
Alleen zo’n Heer is werkelijk God. Als je het vermogen hebt, tevoren aan te kondigen wat er gaat gebeuren en vervolgens gebeurt dat zeer nauwkeurig, dan is dat de ware, enige God. Dat zegt Jahweh hier! En geeft via Jesaja een geweldige belofte mee aan Zijn volk Israël: ‘Ik zal al Mijn welbehagen doen!’ De enige God, die kan zeggen, dat wat Hij voorneemt ook werkelijk gaat doen, is Jahweh, de God van Israël. Paulus wijst erop, dat ‘uit Hem (God), en door Hem, en tot Hem zijn alle dingen; Hem zij de heerlijkheid in de eonen van de eonen! Amen!’ (Romeinen 11:36).
Duidelijke uitspraak, de meeste moeite hebben wij ermee, dat ‘alles’ ook door Hem is. Met andere woorden: Hij bewerkt uiteindelijk alles, dat gaat via instrumenten, die Hij daarvoor inzet.
Wij kunnen God, die geest is, nu eenmaal niet narekenen, maar wel vertrouwen in Zijn groot- heid, liefde en vastheid, zoals die steeds weer in de Schriften naar voren komen!