Genesis (B-Rasjiet) is hét boek waarin alle principes neergelegd worden, die hun rol spelen in Gods grote plan.We lezen in 1:1 de geweldige uitspraak, dat Elohim (of Alueim) in begin de hemelen en de aarde schiep. Zeven woorden in het Hebreeuws, die een volkomen werk van God uitdrukken. God schept, formeert, maakt de mens. Hij geeft de mens een tuin, die moet de mens dan bewaren en bewaken. Kennelijk was het buiten de hof (Eden = weelde) niet alles ok. Anders had de mens niet de opdracht tot bewaken. En in de hof stonden twee bomen: de boom van het leven en de boom van kennis van goed en kwaad. Het bijzondere van Genesis 1 en 2 is, dat de in de getalswaar-de 1 en 4 heel opvallend aanwezig zijn. Het woord ‘damp’ is bijvoorbeeld in getallen uitgedrukt: 1-4, Aleph-Daleth. De ene God (1, Aleph) zorgt op die manier voor leven in de aarde (uitgedrukt in de 4, dat wijst op de uiterste ontwikkeling in deze wereld). Adam bijvoorbeeld, is in getallen: 1-4-40. En zonder het leven, de adem van God (1), is hij alleen bloed (dam = 4-40)! Er kan nog wel meer gezegd worden over deze dingen, maar waar het nu om gaat, is dat de waarde in getallen uitgedrukt (gematria) van ‘de boom van het leven’ in het Hebreeuws 233 is. En van ‘de boom van kennis van goed en kwaad’ 932. Ook dit is precies de verhouding 1 – 4! En het drukt dezelfde waarheid uit. De boom van het leven is uiteraard een type van…Christus! En dat betekent: leven! De boom van kennis van goed en kwaad is een type van de wet, waarvan Paulus zegt dat het ‘een bediening van de dood’ is. En zoals we weten was het eten van deze boom de reden, dat de mens ‘stervende stervend’ werd!
Veel mensen houden zich bezig met ‘de grondregels van deze wereld’, oftewel wetten en regels, die dan vaststellen wat goed en kwaad is. In geestelijk opzicht draai je de klok een heel eind terug als je als gelovige volgens de principes, regels en wetten leeft.  En dan val je uit de genade. Juist als je je als gelovige gaat richten op het houden van de geboden begeef je je buiten de werking(skracht) van Gods genade! Leef vandaag uit de vrijheid, die wij in Christus Jezus hebben ontvangen!
Dan ervaar je Zijn kracht, Zijn leiding, Zijn goedheid, Zijn genade. We hebben niets van onszelf, het is allemaal van Hem! Wat een rust geeft dat, als je iets daarvan gaat beseffen!