‘Ja, dat kan wel zo zijn, maar we zijn toch bezig met hoe het in het lichaam van Christus toegaat en niet in de wereld?’ Zeker. Dus we kunnen geen wereldse maatstaven hanteren om het punt waarover we het hebben, te overdenken. Onze maatstaf is de Schrift, en de Schrift alleen. Daar zullen alle gelovigen het wel over eens zijn, mag ik vermoeden. Het enige, echt steekhoudende argument zou mogelijk Galaten 3:28 kunnen zijn. De apostel heeft het daar over ‘in Christus Jezus’. Hij gebruikt deze uitdrukking in vers 26 en vers 28. In beide verzen draait het om ‘in Christus Jezus zijn’  en dat heeft niets met onze dagelijkse levenswandel te maken. Als het daarover gaat, heeft Paulus de uitdrukking ‘in de Heer’ gebruikt. Een opvallend verschil. Dus, om op basis van deze tekst te zeggen, dat mannen en vrouwen dezelfde functies hebben en kunnen vervullen in de ekklesia’s is feitelijk buiten de orde van dit tekstverband in Galaten 3:28 spreken. En: hoogstwaarschijnlijk heeft de apostel 1 Timotheüs ná de Galatenbrief geschreven.
We hebben ook gezien, dat Paulus spreekt vanuit de volgorde van schepping. Hij geeft duidelijk aan:
‘want Adam werd (het) eerst gevormd (Hebreeuws: yatsar), daarna Eva’ (1 Timotheüs 2:13). Dat is zijn eerste argument waarom hij -als het om onderwijs geven door de vrouw in de ekklesia gaat- de volgende woorden gebruikt: ‘…in stilte leren, in alle onderschikking’ en: ‘maar in stilte te zijn’. Hij zegt ronduit: ‘ik sta het echter een vrouw niet toe, onderwijs te geven, noch over een man te domineren’ (vers 12).
Zijn tweede argument is: ‘En Adam is niet verleid geworden, de vrouw echter, misleid zijnde, is in overtreding geworden’. Als het gaat om de geestelijke dingen, zou de man vooraan staan, op basis van ook dit tweede argument. Kennelijk is een vrouw geestelijk makkelijker te misleiden dan de man.
En als de apostel het heeft over opzieners, oudsten en dienaren, spreekt hij de man aan.
Zie 1 Timotheüs 3:2,5,11,12. Zij zijn het, die binnen de ekklesia’s onder andere belast zijn met onderwijs geven en spreken.
Nog een aanvullende opmerking uit Genesis 3:11,12. Let erop, dat Adam niet zegt, dat hij door zijn vrouw misleid werd. (En dat is wat Paulus zegt in 1 Timotheüs 2). Hij zegt precies zoals het was. Je kunt dat negatief duiden door te stellen dat hij het wilde afschuiven op haar, maar je kunt ook zeggen, dat hij simpel exact zei zoals het was! Hij erkende dat hij ook gegeten had. Eva zegt zelf wel, dat zij door de slang bedrogen was (vers 12)! Adam had het al doorzien op het moment, dat hij de vrucht aannam. En hij at (en ging dus) met haar mee. Dat hij daarmee zondigde, overtrad en God krenkte, is absoluut zo, lees maar na in Romeinen 5:12-21! En daar staat ook de redding van God: allen!
‘Ja toch wel duidelijk, wat Paulus allemaal schrijft, ik ga het beter begrijpen.’