Als eerste voor de ‘Engelse’ lezers: er staan op de site (www.concordant .org) van de Concordant Publishing Concern écht geweldige hulpmiddelen om samen met Strongs lexicon en de Hebreeuwse concordantie van Wigram en de Engelstalige, concordante vertaling, de Tenach (OT) te bestuderen. Er is in PDF een complete woordenlijst te downloaden met de Engelse grondbegrippen en varianten van de concordante vertaling (CVOT), en in Latijnse letters het Hebreeuwse woord. En het ISA-bijbelprogramma (www.scripture4all.org) is daar een geweldig middel bij. Ik gebruik het dagelijks!

‘Ja, en waarom is de Tenach zo belangrijk dan? Het gaat alleen in het Nieuwe testament toch over ons, het lichaam van Christus? Dus waarom zoveel tijd en aandacht aan de Tenach geven?’ Nou, zonder de Tenach kun je Paulus niet begrijpen. Paulus was opgevoed aan de voeten van Gamaliël in Jeruzalem. Daardoor was hij diep ingevoerd in de Tenach. En in zijn brieven vind je werkelijk een stortvloed aan aanhalingen uit die Tenach terug. Bijvoorbeeld heel veel uit de profeet Jesaja, ja óók in de Efezebrief. Paulus’ boodschap draait om de Messias, Christus Jezus. En daar draait het in de Tenach ook om!  De hele Schrift spreekt van a tot z (Alfa en Omega) over….Christus! Paulus toonde zijn Hebreeuwse denkzin in zijn brieven en optreden! ‘Denkzin? Wat is dat? Raar woord.’ Ja, sorry, ik ben er zo aan gewend, maar denkzin is je denkvermogen, oftewel het ‘zintuig’ waarmee je denkt. Paulus’ gedachten waren niet door de Griekse cultuur gevormd, maar door de Tenach (plus in eerste instantie de Babylonische Talmoed). Hij dacht als Hebreëer. En de Heer Jezus liet het de Emmaüs-gangers zien: ‘En Hij begon bij Mozes en bij al de profeten en legde hun uit, wat in al de Schriften op Hem betrekking had.’ Lucas 24:27
‘Ja, dat moet wel een hele fijne Bijbelstudie geweest zijn!’ Het beste is, onderwezen te worden door de Heer zelf. Zelf de Schriften lezen en bestuderen is heel fijn, als je de gelegenheid benut en er de tijd voor neemt. Dan komt het Woord in je hart en zal ongetwijfeld in je leven uitwerking hebben!