Paulus had van de verheerlijkte Heer zelf geleerd had hoe het precies zat met die Tenach, hij ontdekte ook dat die hele Tenach van zijn Heer spreekt. Daarom zegt hij bijvoorbeeld in Romeinen 3:25 ‘Hem heeft God voorgesteld (Grieks: prothesin; een verwijzing naar de toonbroden in de tabernakel/tempel) als zoenmiddel (Grieks: hilastèrion; verwijzing naar het verzoendeksel op de ark van het verbond in de tabernakel/tempel), door het geloof, in Zijn bloed (verwijzing naar het bloed, dat door de hogepriester één keer per jaar in het heilige der heiligen gesprenkeld werd)….’. Wat maakt hij duidelijk? Dat de toonbroden, het verzoendeksel én het daar gesprenkelde bloed spreekt van Hem, die komen zou! De tabernakel en de tempel met de daarbij horende offerdienst spreekt tot in de details van onze Heer Jezus Christus! Wat geweldig, dat het Woord zo bijzonder in alle typen en beelden van Hem spreekt! En dat God alle mensen op het oog had, bleek al in Genesis 12, toen Hij tegen Abram zei, dat in hem en in zijn zaad (enkelvoud: Christus, Galaten 3:16) alle geslachten van de aardbodem gezegend zullen worden. En dat is wat in het Joodse denken verankerd zit. De hele wereld deelt in die zegen, via Israël. De Jood denkt helemaal niet in termen van hemel en hel, een tweevoudige uitkomst. De Jood denkt vanuit de Torah in eenheid, om dat Jahweh, hun God, één is.
‘Ja, daarom is het zo raar, dat in de christenheid men wel vaak traditioneel in termen van hemel en hel spreekt.’ In feite gaat het dan om heidens denken. De Perzische Zoroaster-religie is dualistisch, dat wil zeggen: strijd tussen twee machten, goed en kwaad, licht en duisternis en zo voorts. Dit denken is de christenheid binnengedrongen, net als de idee van de onsterfelijke ziel.
Maar, gelukkig kun je door de apostel Paulus héél duidelijk zien wat Gods doel is: eenheid, geen mens gaat voor eeuwig verloren. God is de redder van alle mensen, inzonderheid van de gelovigen. Dat is grote waarheid, die wij geloven en dus zeker weten. Dát is pas echt evangelie! En hij zegt ook tegen Timotheüs: ‘beveel en leer dit’. Vandaar dat het regelmatig hier te lezen is. ‘Ja, eigenlijk is dat ook veel mooier dan wat een groot deel van de christenheid gelooft.’
Dat zeker, en: de Schrift zegt het en dat verheerlijkt God.