Begin. In diverse uitspraken van de Schrift kom je dat tegen.
‘In begin was het woord, en het woord was naar God toe, en God was het woord’
(Johannes 1:1). Dit begin ligt vóór de eonen.

‘In begin schiep Elohim (God) de hemelen en de aarde’ (Genesis 1:1).
Dit begin markeert het scheppende handelen van God, die het toneel plaatst, waarop Zijn grote plan (letterlijk: voornemen, Efeziërs 3:10,11) van eonen uitgevoerd zal worden. Dat voornemen was al helemaal compleet in Gods gedachten; in de tijd komt dat tot stand.
En dat komt tot stand door het woord, want Johannes schrijft verder: ‘Alles is door het (woord) geworden; en zonder het (woord) is niets geworden, dat geworden is’ (Johannes 1:3, twee keer tussen haakjes ‘woord’ toegevoegd).
Genesis deelt ons de totstandkoming van deze oude schepping mee.

‘Wat was vanaf (het) begin, wat wij gehoord hebben, wat wij gezien hebben met onze ogen, wat wij aanschouwden, en onze handen getast hebben van het woord van het leven..’ (1 Johannes 1:1); dit begin markeert de nieuwe schepping! Johannes schrijft hier van de Heer in Zijn opstanding! Dit volgt ook uit de verzen 2 en 3, waarin hij wijst op zijn ervaringen als discipel van Hem toen Hij opgestaan was. Hij getuigt ervan!

Een rabbijnse uitspraak luidt: ‘Als je het begin weet, weet je ook hoe het afloopt’.

Als God iets begint, maakt Hij het ook af. Hij zorgt zelf voor de voortgang en uitwer-king van Zijn plan. Hij laat inderdaad niet los wat Zijn hand (ooit) begon!
Die zekerheid hebben wij vandaag. U las dit stukje mogelijk aan het begin van deze dag. God is deze dag met u, jou en mij ingegaan. Wat er ook gebeurt, Hij is nabij en weet wat we nodig hebben! Hij gaat met ons mee door de dag heen en aan het einde ervan danken we Hem, soms is dat moeilijk, maar toch… Hij doet alles goed, en…… de verheerlijking komt nog!