‘De HERE is met mij, ik zal niet vrezen; wat zou een mens mij doen? (Psalm 118:6)  Wij kunnen als mens bang of angstig zijn voor wat anderen je kunnen aandoen. Of voor wat anderen zeggen. De zin opent met iets geweldigs, als je je dat echt bewust bent. Deze laatste van de Hallel – Psalmen (113-118) spreekt heel bijzonder. Drie keer per jaar worden deze bij de grote feesten van Israël gezongen. Opdat de mens zich van dit geweldige bewust is: ‘De HEER is met mij, ik zal niet vrezen’ (Filippenzen 4:5 zegt dit in feite ook!).
Dit was ook het diepe bewustzijn van de Heer Jezus, toen Hij op aarde wandelde.
Angst kan een mens verlammen. Soms zelfs totaal, helemaal. Dan durft een mens niet meer naar buiten te gaan.
Wat fijn, als je dit bevrijdende diep in je hart hebt: ‘De HEER is met mij’ Je kunt Hem 24 uur per dag aanroepen, alles aan Hem bekendmaken. Hij gaat met ons mee in lijden, in druk en verdrukking. Hij weet precies wat er in ons omgaat. Hij kent onze nood, ons verdriet, onze rouw. Hij is daar geheel en al van op de hoogte en staat er niet afstandelijk tegenover! Hij is betrokken bij ons, het is goed ons leven met Hem, Christus Jezus, te delen en het van Hem te verwachten.
‘Wat zou een mens mij doen?’ Bij de Heer Jezus betekende het uiteindelijk: kruisiging. Maar Hij stierf in het volste vertrouwen, dat God, de Vader, Hem zou opwekken uit de doden! En Hij deed dat ook! Dáárom stellen ook wij al ons vertrouwen op Hem, die liefde is, en ons redt in alle omstandigheden!