Wat is goed? Volgens de Schrift dit:
‘Het is beter tot de HEER de toevlucht te nemen dan op de mens te vertrouwen.’ (Psalm 118:8)
Het Hebreeuwse ‘tov’ staat voorop in de deze tekst. Centraal staat Jahweh zelf; over Hem gaat het in heel de Schrift. Hij is de grote en enige toevlucht voor de mens. In tijden, dat je het als mens moeilijk hebt, komt dit sterker naar voren. Soms benauwt alles wat om je heen is. Dan is de weg naar boven open. God is altijd heel dicht nabij je! Alleen Hij kan echt (ver)troosten. Hij is de God van alle vertroosting.
Als een mens zich belaagd voelt, heeft hij toevlucht nodig. David wist dat heel diep uit eigen ervaringen. Hij werd belaagd door koning Saul, belaagd door allerlei vijanden. In de Psalmen heeft hij zijn vertrouwen in Jahweh geschreven.
‘Toevlucht nemen’ (Hebreeuws: chasah) betekent, dat je een plaats vindt waar je beschermd bent, waar je je veilig voelt en kunt vertrouwen. Voor de mens is het goed in tot Jahweh je toevlucht te nemen. Bij Hem ben je veilig, vertrouwd, je kunt Hem alles toever-trouwen; Hij zal je vertrouwen niet beschaamd maken! Hij is ‘Ik ben’; die er altijd is.
De Heer Jezus zei van zichzelf: ‘Ik ben’; daarmee toonde Hij zichtbaar wie Jahweh is.
Hij is de ideale herder; dicht bij Hem is het ‘tov’; beter dan je vertrouwen (Hebreeuws: batach) in (een) mens(en) te stellen!
En in dat vertrouwen in Hem kun je met elkaar als gelovigen dat belijden, uitleven en samen verder! Daarin wijst Hij de weg, Hij, die de betrouwbare is, en al Zijn beloften gegarandeerd zal vervullen!