Wat is alles? Volgens Psalm 118:14 gaat het om:
‘De HEER is mijn sterkte en mijn psalm; Hij is mij tot heil geweest’.
Voor de Psalmist is de Heer: zijn sterkte, zijn lied en zijn redding. In feite alles.
De Naam bestaat uit vier letters: JHWH, uitgeschreven in de werkwoorden: word-zijnde-was. Hij, die was, die is en die komt. Ik ben. Hij, die altijd is.
Hier staat de Naam niet voluit. Er staat ‘Jah’, of: JH, de afgekorte Naam. Het gaat om de zogenoemde rechterkant van de Naam, en volgens rabbijnen gaat het dan om de onzichtbare ‘kant’ van Jahweh. Zodra Hij zichtbaar en hoorbaar wordt, gaat het om de volledige Naam JHWH.
In de ervaringen van de schrijver is Jah voor hem zijn sterkte geworden. Vertrouwt een mens misschien eerst op eigen kracht of die van anderen, vroeg of laat zul je als gelovige erkennen, dat alle kracht van Hem komt, die liefde is.
Iedere ademhaling, de kracht om te denken, je armen te gebruiken, je voeten te zetten komt van Hem. Dat ga je als mens pas later in je leven beseffen.
En nu roept de psalmist dit in vreugde uit. Hoe zit dat bij ons, u, jij en ik?
In het evangelie hoor je, dat het gaat om Zijn kracht, Zijn genade, Zijn liefde in je leven. Hoe langer hoe meer besef je: ja, Hij geeft alles in mijn leven.
Dan wordt Hij ook het enige lied in je leven, je zingt (onhoorbaar voor anderen vaak) wat Hij allemaal voor je betekent. Psalmen, lofzangen en geestelijke liederen vullen je hart tot Zijn eer!
En je gaat met de psalmist zien hoe Hij je redt in je leven, redding van zonde, redding in nood, Hij zal met de beproeving óók Zijn uitkomst geven; dat is de kracht, het vermogen erdoor te kunnen komen! Redding in het Hebreeuws is de Naam Jezus, Jehoshua!
Het evangelie is, dat eens alle knie zich zal buigen voor die Redder, en dat alle tond van harte zal blijden: Jezus is Heer!