God zal tijden van verademing voor Israël geven. Daarvoor doet Hij het eerst door een zware druk heengaan; de grote verdrukking. De Heer Jezus spreekt daarover in Mattheüs 24; het hoort bij al die gebeurtenissen, die moeten gebeuren. Het kan niet anders.
Ook voor de gelovige vandaag ligt verdrukking op de weg, die God met je gaat. In Romeinen 5:3-5 lezen wij zelfs, dat wij kunnen roemen in de verdrukkingen. Dat zegt ervaringsdeskundige Paulus, en hij geeft een duidelijke lijn: de verdrukking werkt volharding uit, en die volharding beproefdheid en de beproefdheid verwachting.  En die verwachting beschaamt niet; de liefde van God is in onze harten geschonken door Gods geest. Het diepe besef van Gods liefdevolle hand in ons leven, geeft kracht in verdrukkingen, volharding in beproevingen. Hij doet alles samenwerken en brengt daaruit het goede voort. Daarbij is Hij bij machte veel meer te doen dan wij verzoeken of bidden!
Ook wij laten soms ons hoofd neerzakken en kijken omlaag. Omhoog kijken met je hart en je gedachten, naar God opzien, dát is werkelijk kracht hebben om in je om-standigheden te kunnen staan. Het is Zijn genade in je, Hij geeft de kracht, Hij zal het doen, ook vandaag!
En zo gaan wij door verdrukkingen heen naar heerlijkheid, die God absoluut zeker zal geven. Het licht, dat wij straks lijfelijk zullen uitstralen, zal overweldigend sterk zijn. Zo is voor ons Zijn woord het licht, dat Hij in ons geeft, om te leven, bezig te zijn tot Zijn eer. Onmisbaar: Gods woord, dat geest en leven en licht is!

‘De Heer is mijn licht en mijn redding, voor wie zou ik vrezen?’ Psalm 27:1